Eeuwenlang lagen de dorpen Blokzijl, Kuinre en Vollenhove aan de Zuiderzee waar zij veel inkomsten haalden uit visserij en/of als handelsstad. Maar met de komst van de Noordoostpolder veranderde dit alles drastisch. Wie een bezoek brengt aan deze dorpen, zal merken dat de eeuwenoude sfeer in de dorpen is blijven hangen.
Blokzijl begon als nederzetting en werd later een vesting aan de Zuiderzee. Hier werden vijandige Spaanse schepen tegengehouden die het binnenland wilden binnenvallen. Wie langs de haven loopt, merkt dat de sfeer is blijven hangen en voelt het alsof de zeeschepen elk moment kunnen binnen varen. Prachtige monumenten herinneren aan de tijd van de Franse revolutie, bijvoorbeeld de tuinen van Marxveld waar vier stijltuinen uit verschillende tijdperken te zien zijn. Ook landgoed Oldruitenborgh en kasteel Toutenburgh herinneren aan die tijd.
In Kuinre zie je de sporen van een oud visserstadje. De riviertjes ‘Tusschen Linde’en Linde zijn de waterwegen naar de Friese meren en NP Weerribben-Wieden. Wie langs de haven loopt, merkt dat de sfeer is blijven hangen en voelt het alsof de zeeschepen elk moment kunnen binnen varen. Prachtige monumenten herinneren aan de tijd van de Franse revolutie, bijvoorbeeld de tuinen van Marxveld waar vier stijltuinen uit verschillende tijdperken te zien zijn. Ook landgoed Oldruitenborgh en kasteel Toutenburgh herinneren aan die tijd.
Net als Blokzijl en Kuinre keek Vollenhove eeuwenlang uit over de Zuiderzee, maar met de komst van de Noordoostpolder veranderde dat. Wie langs de haven loopt, merkt dat de sfeer is blijven hangen en voelt het alsof de zeeschepen elk moment kunnen binnen varen. Prachtige monumenten herinneren aan de tijd van de Franse revolutie, bijvoorbeeld de tuinen van Marxveld waar vier stijltuinen uit verschillende tijdperken te zien zijn. Ook landgoed Oldruitenborgh en kasteel Toutenburgh herinneren aan die tijd.